BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

ini belog aku yang punye!! BEBELAN SI CANTIK SALLY.PLS LIKE ye

sila tiNggalKan jejak koraNg & follow aQ suPaya MudaH UntUk aQ FoLLow BloG koRAng yAW!!^^...aQ sI cANtIK SALLY!!THANK yOU!!!!! ^_^ then jangaN Lupe Kotak ShOuTbOx seBlaH kAnAn yEkkk...!!

rock GENGz

WELCoME To MY BLoG...aQ sI cANtIK SALLY!!THANK yOU!!!!! ^_^ SAYANG KORANG....JOM SINGGAH SELALU BERSAMA SENYUMAN YANG SPORTING..KOMEN2 LARH SEKEJAP..SEBAB KOMEN KORANG AMAT DIHARGAI..JOM PAKAT RAMAI2 LIKE ENTRY SALLY...PROMISE SALLY SINGGAH BELOG KORANG SELALU..MUAHHHH..THANKS..KORANG MEMANG SPORTING..ROCK..OKE THANKS FROM SI CANTIK SALLY..

JOM LIKE BLOG SALLY.. I LIKE BLOG U PULAK.SILA TINGGAL JEJAK DI KOTAK CBOX.THANKS

Jumaat, 24 Jun 2011

DUDUK TERLALU LAMA PUNCA BUASIR

gambar xde kene mngena lah



adoi...bontot ku kebas nih.. dek krana dduk terlalu lama..cam nak patah pinggang di buat nye.. cer bace tajuk tu.. DUDUK TERLALU LAMA PUNCA BUASIR?? yeh...kalau x caye cer korang dduk lame2 ngadap Lappy korang ... ak dah kene weh.. sian btol.. korang x caye? x caye suda..tapi ak bukan kene buasir la.. ( suspen jek bunyi tu) .. just lenguh pinggang n susah nak beyak jek..tapi ad orang len kene buasir ni.. mane tak kene buasir if kalau da ngadap lappy dok fezbuk.. blogging.. chit chat sane sini ..mane ar tak kene serangan buasir sampai makan pon x jamah.. btol x? toksah tipu ngan ak if kalau ad antara korang da sbok2 tenet lalu jamah makanan??? itu pon kalau da lapor stengah mati.. huuu.. kadang kala bukan x mao makan tapi da addict sangat an??? lapor pon kureng trase... atau dok sebok bentak kat aty... "nanti2..nanti.." lame2 x jamah nasi... or makanan lazat camne pon an..

ni larh penerangan serba sdikit ap yang ak kate leh jadik buasir... 


Buasir dalaman

Lazimnya, buasir ini tidak terasa sakit dan gatal kerana ia terletak jauh ke dalam rektum. Buasir dalaman tidak merbahaya tetapi meneran dan gangguan dari laluan najis semasa membuang air besar boleh mencederakan permukaan buasir yang getas dan menyebabkannya berdarah. Anda akan terlihat titisan darah yang berwarna merah cerah pada kertas tisu atau di mangkuk tandas. Jika keadaan ini berlaku anda perlu mendapat bantuan perubatan, kerana darah tersebut mungkin datang dari sumber lain seperti ketumbuhan atau kanser kolorektum.

Buasir luaran

Buasir jenis inilah yang selalu kita dengar mengakibatkan gejala-gejala seperti sakit, pedih dan gatal di dubur. Jika buasir ini tersepit (bekalan darah akan terputus), bekuan darah akan terjadi di dalamnya menyebabkan ia terasa amat sakit. Gejala-gejala beginilah yang menyebabkan buasir jenis ini memerlukan perhatian dan rawatan perubatan. Apabila sahaja salur darah vena rektum teregang atau memberi dan terjadinya buasir adalah sukar untuk ia dibuang atau ditanggalkan sepenuhnya. Buasir ini akan berulang kembali walaupun dengan tekanan atau bebanan yang lebih ringan berbanding dengan yang dahulunya.


Penyebab utama

  • Sentiasa duduk
  • Meneran (ketika najis keras atau sembelit)
  • Cirit-birit
  • Duduk mencangkung di dalam tandas terlalu lama
  • Batuk yang teruk
  • Bersalin
  • Mengangkat berat
haish..gerun ak.. mencegah lebih baik drp mengubati .... 

5 orang sokong Sally:

shah berkata...

kalau diri terlalu lama??
http://89shah.blogspot.com/2011/06/hasil-webcam-ku-bersama-bintang-dunia.html

si cantik sally berkata...

haha..if diri lame???konfom krem kaki tu..nek kebas x leh jalan..tol x?

cik aisha berkata...

kejap duduk..kejap bgn...slmt..hik2

si cantik sally berkata...

oh?..bole jugak..tapi kalo da x ingat nak jap dduk jap2 diri..payah cik aisha..sy ni slalu lupe..then syik bentak2 "nnti2..nnti..entry x abes..jap lee"..hahaha..pyah kan sy ni..

Tanpa Nama berkata...

Mencegah sebelum terkena dan mengurangkan bagi yang mengalami
Cuba amalkan Minyak Kelapa Dara
boleh dapatkan disini
banyak kegunaannya
mudah mudahan membantu